Holistische visie

De westerse geneeskunst maakt nog steeds onderscheid tussen de geestelijke, emotionele en lichamelijke oorzaken van ziekte.

In de holistische benadering staat alles met elkaar in verband : lichamelijke, geestelijke, emotionele, maar ook levensbeschouwelijke aspecten en leefomstandigheden spelen allemaal een rol en beïnvloeden elkaar. Deze visie vindt zijn oorsprong in de oosterse geneeswijzen.

Om gezond te blijven moeten de drie niveaus in harmonie zijn met elkaar:

  • Lichaam: goed voor jezelf zorgen; eten, drinken, persoonlijke verzorging.
  • Geest: uitdaging en voldoening in werk en contacten met anderen.
  • Ziel: genieten van mooie dingen, bijvoorbeeld kunst, muziek, de natuur. Religie, spiritualiteit, zingeving.

Conventionele en alternatieve (complementaire) vormen van therapie kunnen worden samen gevoegd om optimale gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen of te genezen. De westerse en oosterse visie ontmoeten elkaar steeds meer, vullen elkaar aan en versterken elkaar. Het gezamenlijke doel is mensen te helpen een betere gezondheid te bereiken.

Zon in kruin

Nuttige informatie

www.iocob.nl
Stichting Innovatief Onderzoek en Onderwijs Van Complementaire Behandelvormen (IOCOB) is een organisatie die zich bezighoudt met de beoordeling van complementaire geneeswijzen, onderzoek doen en het stimuleren van onderzoek naar alternatieve geneeswijzen, en informeren over deze geneeswijzen. Volgens de stichting IOCOB moeten complementaire vormen van geneeswijzen niet worden opgevat als een alternatief voor, maar als een aanvulling op de reguliere geneeskunde.

www.platform-ig.nl (Platform Integrale Gezondheidszorg)
Integrale geneeskunde gaat uit van een evenwichtige levensstijl en probeert de natuurlijke gezondheid passend bij de eigen constitutie (aanleg) in stand houden.

www.oersterk.nu
Drs. Richard de Leth over preventieve leefstijlgeneeskunde.

www.aHealthylife.nl
Juglen Zwaan is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis.

www.jeleefstijlalsmedicijn.nl
Verandering van leefstijl heeft een positief effect op veel chronische aandoeningen.

www.energiekevrouwenacademie.nl
Door een veranderd voedingspatroon kunnen gezondheid, vitaliteit en levenslust op een hoger niveau komen.